Söndagen den 11 maj 2014

När Kulturens Bildningsverksamhet arrangerar konferens i Västerås medverkar jag söndagen den 11 maj. Mitt uppdrag är att utbilda konferensdeltagarna i tillgänglighetsfrågan och berätta hur de med hjälp av tillgänglighetsåtgärder kan skapa tillväxt.

Tar någon oss på allvar?

För några veckor publicerades detta i DHRs medlemstidning Svensk handikapptidskrift. En debattartikel som jag skrivit. Men tyvärr har jag hittills inte fått någon respons - tråkigt.


Ibland, som exempelvis nu, undrar jag vad vi håller på med. Gör vi (läs DHR) nytta? Är det verkligen någon som tar oss på allvar? Jag kämpar förstås vidare för våra rättigheter, men då och då kan jag inte låta bli att känna hopplöshet och fundera om all den energi vi lägger ner ger resultat.

De flesta kommuner, landsting och myndigheter har råd, möten där personer från funktionshinderrörelsen och tjänstemän/politiker träffas och tar upp aktuella frågor. Ibland används det gamla felaktiga begreppet ”handikappråd”. Men oftast är det rätt och heter ”tillgänglighetsråd” eller ”rådet för funktionshinderfrågor”. Det är hundratals möten som genomförs runt om i landet varje år. Frågan är om råden bara finns som ett alibi för att vi ska tro att beslutsfattare lyssnar på oss? Hur många råd från råden tar kommuner, landsting och myndigheter till sig?

Hemma hos mig i Gävle sitter jag med i kommunens tillgänglighetsråd. I ett tidigt skede fick jag ge råd när kommunens centrum skulle byggas om. Jag poängterade att smågatsten inte är någon bra idé för rullstolsanvändare och det är mycket svårt för synskadade att orientera sig trafiksäkert över så kallade gångfartsområden. Jag minns så väl alla beslutsfattar som nikade, log och såg ut att förstå, men nu finns smågatsten och gångfartsområden överallt i centrum. I dag klagar kvinnor med höga klackar på att de vrickar fötterna och män med resväskor på hjul att de fastnar. De förstår inte hur kommunen kunde bygga gatsten. Stadsbussarna vägrar att åka vissa sträckor eftersom de riskerar köra på barn och pensionärer som inte vet när de är på vägen eller trottoaren vid gångfartsområderna.

Mitt nuvarande ”projekt” handlar om att Gävle kommun bygger ny fotbollsarena. Det finns massor att tänka på. En tjänsteman lägger ritningarna för ny utomhus- och inomhusmiljö framför mig på bordet. Jag är väl förberedd på att ge råd och lyfta tillgänglighetsfrågan. Jag börjar med en ny cykel och gångväg som planeras och påpekade att den ska vara delad så cyklister och gångtrafikanter tar sig fram trafiksäkert. Tjänstemannen ler och nikar, men säger sedan vänligt men bestämt nej. Nu när arkitekten tagit fram ritningar finns inget utrymme för sådana förändringar.

Nu behöver jag din hjälp. Jag vill bombarderas av positiv energi. Det skulle kännas så bra om du som läser detta hör av dig och berättar om alla bra saker som gjorts tack vare fantastiska DHR-engagerade männsikor. Min önskan är ett SHT, DHRs hemsida, alla lokaltidningar runt om i landet, min mailbox och alla anslagstavlor överallt tapetseras med nyheter om fantastiskt bra saker som blivit till tack vara hårt ideellt DHR-arbete. Vill du hjälpa mig?


Glad påsk

Jag vill passa på att önska dig en riktigt glad påsk. Jag hoppas att alla mina kunder, kollegor, DHR-vänner, kompisar och släktingar får några mysiga och lediga dagar med god påskmat och mycket gemenskap.
 

Tisdagen den 30 september 2014

Våren har knappt börjat och det återstår en förhoppningsvis härlig sommar innan höstterminen drar igång. Men redan nu börjar min höst fyllas med olika uppdrag runt om i landet. Det är skoj att intresset för mitt speciella sätt att utbilda andra i tillgänglighet och bemötandefrågor är så stort. Tisdagen den 30 september besöker jag SPF i Härnösand för att göra ett lättsammt och underhållande, men samtidigt lärorikt, program.

Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna i Uppsala

Den 3-4 april arrangeras årets Arbetsmarknads- och näringslivsdagar i Uppsala. För första gången är jag med, och naturligtvis kan jag inte åka på denna stora konferens och bara sitta tyst. Jag vill självklart lyfta funktionshinderfrågan. När det gäller arbetsmarknadsfrågan är det oerhört viktigt eftersom omkring 50 procent av personer med funktionsnedsättning befinner sig i arbetslöshet. När det gäller näringslivsfrågan är den superaktuell just nu eftersom regeringens lagförslag om att otillgänglighet ska undanta företag med mindre än tio anställda. Det betyder att över 90 procent Sveriges företag inte behöver bry sig om ifall de utestänger personer som exempelvis använder rullstol eller rullator. Regeringen kritiseras nu hårt från en enad och mycket upprörd funktionshinderrörelse eftersom mer eller mindre hela det privata näringslivet undantas.
 
Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna börjar, som sagt, inte förrän imorgon. Men för min del börjar påverkansarbetet redan nu. I dag publicerar nämligen Uppsala Nya Tidning en debattartikel om arbetsmarknadsfrågan som jag och Kristian Cornell har skrivit. Personligen hoppas jag kunna påverka och försöka bygga många nya spännande kontakter under Uppsaladagarna.

RSS 2.0