Det krävs hårdare rättsliga krav

LagbokMed Boverkets bygglagar och regler har vi idag förhållandevis tydliga bestämmelser. Regeringens handikappolitiska plan säger att alla enkelt avhjälpta hinder ska bort på allmänna platser och i offentliga lokaler. EU-direktiv och FN-konventioner handlar om samma sak. Förutom att otillgänglighet inte betraktas som diskriminering i Sverige har vi generellt ett ganska gott regelverk, problemet är att många helt enkelt struntar i det. Jag blir därför glad varje gång någon plockar fram lagboken och sätter den under näsan på dem som inte verkar förstå. Ett exempel är en fastighetsägare i Lund som vägrar installera automatiska dörröppnare vid två butiksentréer trots att kommunens byggnadsnämnd ställt hårda krav. Kommunens förelägganden överklagades av fastighetsägaren till länsstyrelsen som gick på kommunens linje. I november prövades ärendet i länsrätten och dommen är tydlig. Tunga entrédörrar måste förses med dörröppnare för att uppfylla lagen om enkelt avhjälpta hinder, kostnaden på 15 000 kronor per butik är inte orimlig och det finns ingen substans i påståenden om att dörröppnare ökar stöldrisken. Denna dom har en prejudicerande viktig betydelse eftersom det är den första i sitt slag. Nu får vi se om de som trillskas äntligen börjar följa landets lagar eller om det behövs ännu tydligare direktiv genom att ärendet överklagas till kammarrätten.

Kommentarer
Postat av: jeanette kobilsek

Hoppas att det kan få folk att vakna till lite. Tyvärr tror jag ett stort problem är att enskilda företagare inte ser sig själva som "offentliga", oavsett vad dom arbetar med.

Stöter ofta på kommentaren "att det gäller väl inte mig", jag är ju inte offentlig....och då kan det vara folk som bl.a driver ridskolor eller har små butiker.

2010-01-27 @ 17:10:07
URL: http://www.stallyckan.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0