Ny rutin för ledsagning på tågstationer

Från och med igår har Jernhusen och Banverket infört så kallade ”flexibla mötestider” för ledsagning på stationer. Den nya ledsagningstjänsten påbörjades redan vid årsskiftet och har under en provperiod verkligen fått utstå en rejäl test på grund av den elaka vintern som lett till många tågförseningar. Självklart har den nya tjänsten haft ”barnsjukdomar”, men problem är till för att lösas och enligt Jernhusens information har man åtgärdat brister och sakta men säkert blivit bättre och bättre. Har du, som läser min blogg, erfarenhet av ledsagning är jag oerhört tacksam om du tar dig tid och skriver en liten kommentar.

Ledsagning handlar om att individer med en funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet får personlig hjälp, vid exempelvis tågbyten, på de järnvägsstationer som erbjuder ledsagning.  Mitt personliga önskemål är självklart att alla tågstationer haft ledsagning, men så är det tyvärr inte. Ledsagningen beställs senast 24 timmar innan tågets avgångstid eller ankomsttid och sker från och till angiven mötesplats på stationen och till och från tåg.

Vid vilken tid som resenär och ledsagare ska träffas beror på vilken station man reser ifrån och vilket behov av hjälp resenären har. På vissa större stationer tar det längre tid att ta sig till och från tåget och på andra mindre stationer ligger mötesplatsen närmare tåget. De nya mötestiderna varierar från 10 minuter till 30 minuter innan tågets avgång. Resenären får information om mötestid vid bokningstillfället och det står på bokningsbekräftelsen vilken tid som ledsagare och resenär ska mötas.

Ledsagningen är en fantastisk kostnadsfri resurs. Om den inte funnits hade många individer med en funktionsnedsättning fått stanna hemma. Nu hoppas jag att SJ tar sitt ansvar också och ”öppnar” sina X2000 tåg. Sedan december utestänger X2000-tågen alla som tar sig fram med gummidäck istället för gummisulor. Det känns konstigt att tågstationer är tillgängliga och personalen på tågstationen ger god service åt funkisar samtidigt som det inte går att obehindrat åka tåg.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0