Jag firar inte den internationella kvinnodagen

Det firas runt om i hela världen. Men frågan är om alla får vara med? Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Dagen firas av FN och i många länder är det en helgdag. Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 vid den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av Clara Zetkin, vilket betyder att det till och med är 100-årsjubileum. Men personligen vet jag inte om det är något att fira. Jag har nämligen hört talas om att flera aktiviteter, för att fira dagen, arrangeras i otillgängliga lokaler runt om i vårt avlånga land.

Det är ju löjligt. Kvinnor och män firar den internationella kvinnodagen, man arbetar för att ta bort ojämställdhet och diskriminering. Och så firar genom att vara i lokaler och ha en verksamhet som utestängs synsvaga, rörelsehindrade och hörselskadade.

Undersökningar som gjorts av exempelvis handikappolitiska Utredningsinstitutet visar att kvinnor med funktionsnedsättning oftare blir utsatta för våld än kvinnor utan en funktionsnedsättning. Det bordet betyda att Sveriges kvinnojourer arbetar extra intensivt med att hjälpa kvinnor med funktionsnedsättningar. Men tyvärr är det inte så. Undersökningar som gjorts i projektet "Dubellt Utsatt" vid Utvecklingscentrum i Göteborg har kommit fram till att tillgängligheten till kvinnojourers skyddade boenden är mycket dåliga och kunskapen kring individer med en funktionsnedsättnings behov är dålig bland dem som arbetar inom landets kvinnojourer. En kvinna som blir slagen kan söka skydd på en kvinnojour. Men hur ska hon ta sig dit om hon exempelvis inte kan gå? Hur ska hon komma in om jouren ligger på andra våningen och saknar hiss? Hur ska hon kunna bo i ett skyddat boende om det inte finns en tillgänglig toallet? Hur ska hon överhuvudtaget kunna fira den Internationella kvinnodagen när hon inte får komma in?

Kommentarer
Postat av: Bastardo

Är det här fakta du lägger fram här, eller bara funderingar och antaganden? Låter ju fruktansvärt i så fall. Jag förstår ju om det kanske inte bara är att rulla in i lokalen, men kvinnojouren borde väl rimligtvis ha nåt telefonnummer? Och visst fan hjälper de väl alla som behöver? Kan inte tänka mig att de skulle säga nej för att en kvinna sitter i rullstol?

2010-03-08 @ 10:26:10
URL: http://bastardo.blogg.se/
Postat av: scaber nestor

Man "firar" inte internationella kvinnodagen.2010-03-08 @ 22:59:22
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: M

Har du ens reflekterat över att det kostar pengar att driva kvinno- och tjejjourer, pengar som inte bara trillar in från staten? De får söka bidrag för att öht gå runt. "kunskapen kring individer med en funktionsnedsättnings behov är dålig bland dem som arbetar inom landets kvinnojourer", ja det är förstås beklagligt men betänk att det i de flesta fall rör sig om människor som jobbar helt ideellt! De går nog gärna kurser för att fördjupa sina kunskaper på dessa områden, men någon måste betala. Detsamma med att handikappanpassa boenden. Skyll inte på jourerna, de gör sitt bästa.

2010-03-08 @ 23:30:38
Postat av: Anonym

Till scaber.........jodå på en del håll i världen firas dagen genom att hylla kvinnan, genom att män visar just sina kvinnor - fru, mor och systrar - sin uppskattning med en blomma, en middag eller ett smycke............

Är kanske bara här i Sverige som inte feministerna vill bli firade och hyllade för att de är kvinnor!

2010-03-09 @ 09:08:08
Postat av: Anonym

sorry senaste inlägget " till scaber" var från mej

3pa2

2010-03-09 @ 09:09:36
URL: http://3pa2.wordpress.com
Postat av: Tania Renhorn

Hej.Jag förstår dina tankar och givetvis skulle det vara så att alla människor skulle kunna komma in överallt. Jag vet att det inte är så och visst ÄR det skit att alla människor inte värderas lika.Jag har själv problem med min "gångapparat" men håller mig ännu uppe på benen. Så en dag är det kanske min tur att inte komma in överallt.I min familj firas kvinnan för kvinnan skull. Alla mina systrar som finns runt om i världen. Jag tycker det är en fråga som är viktig för mig och jag vill att man ska fira kvinnan.Men för mig vore det helt okay att man firade mannen också. En bra dag till er alla!

2010-03-09 @ 17:27:20
URL: http://www.skarvenaset.com
Postat av: Åsa Eriksson

Du har helt klart en poäng; i vår iver att bekämpa en sorts ojämlikhet och diskriminering blundar vi för andra problem. Bra väckarklocka (även om vår manifestation ägde rum i hyfsat tillgänglia lokaler).

2010-03-09 @ 20:20:46
URL: http://www.tyckersa.netroots.se
Postat av: Frida

men har du kollat alla lokaler där det firades?

Någonstans borde det ju gå att komma in. Dessutom fattar jag inte varför man ska gira överhuvudtaget...

2010-03-11 @ 10:40:05
Postat av: Lars Bjurlen

När jag läser det det du skriver "Jag firar inte internationella kvinnodagen" så skriver endas de som snackar, så uttalar sig inte den som gör något. De uppmärksammar utatta kvinnor vi tände drygt 50 matschaller somlyste upp nattljuset. vi firade inte de utsatta som du tycks tro att man gör. det var en kvinnofridsdag. Som gjorde något för de utsatta.

Snacka går ju, men snacka så det går, har du svårt för. Det är väl brukligt för konsulter.

2010-03-14 @ 16:16:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0