Otillgänglighet på Almedalsveckan

Under vecka 27 arrangeras traditionsenligt Almedalsveckan på Gotland. En mängd talarstolar ska nötas. "Alla" politiker, makthavare och andra betydelsefulla människor är samlade och gör allt för att höras och synas så journalisterna vidarebefodrar deras budskap (läs så journalisterna kan göra reklam för deras sak). Det kryllar också av organisationer och företag som försöker få sina röster hörda. Enligt Almedalsveckans officiella sajt är arrangemanget större än någonsin. Det är rekord med 1 814 godkända evenemang i kalendariet. En ökning med cirka 21 procent jämfört med ifjol. Att evenemanget är "godkännt" har dock inget med att aktiviteten är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

De berättar stolt att 23 procent av evenemangen är miljödiplomerade, men det finns ingen faktaruta som berättar hur många procent som är godkända ur tillgänglighetssynpunkt för personer med funktionsnedsättning. Trots att Almedalsveckans övergripande rubrik är "Sveriges största demokratiska mötesplats" arrangeras en mängd evenemang i lokaler utan hörselslinga, de är inte tecken- och syntolkade och det finns trappsteg vid entrén som utestänger rullstolsanvändare. Information som delas ut bland åhörare finns inte på lätt svenska eller i punktskrift.

Jag är oerhört medveten om att miljön, framförallt innanför murarna, i vissa fall är omöjliga (vill inte använda det ordet egentligen - det mesta går att fixa) att göras tillgängliga och användbara för personer med funktionsnedsättning. Men frågan är om man då ska arrangera "Sveriges största demokratiska mötesplats" i Visby där personer med funktionsnedsättning inte demokratiskt kan mötas utan utestängs på grund av otillgänglighet i många fall. Går det att försvara Almedalsveckan med Visbys gamla och historiskt speciella miljö? Personligen anser jag att om man verkligen vill arrangera "Sveriges största demokratiska mötesplats" måste alla ges chansen att vara med. Borås tilldelades nyligen ett pris som den kommun som just nu arbetar duktigt med tillgänglighetsfrågorna. För mig låter det som en bra idé att nästa år arrangera "Sveriges största demokratiska mötesplats" där.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0