Bra för Sverige om rörelsehindrade flyttar till Norge?

Självklart stödjer jag den här kampanjen. Och personligen tycker jag det passar alldeles utmärkt att publicera detta i bloggen på självaste Norges nationaldag.

För drygt två veckor sedan inledde Sveriges Ledarhundsförare en symbolisk flytt till Australien för att det landet sedan 1992 klassat otillgänglighet som diskriminering, medan Sverige alltjämt inte gjort det. Norge klassade 2009 otillgänglighet som diskriminering. Och därför vill nu många människor med rörelsehinder symboliskt flytta till Norge. Igår genomfördes en aktion i Stockholm för att få uppmärksamhet kring frågan och i dag när Norge firar nationaldag passar diverse radiostationer, tidningsredaktioner och tevekanaler på att berätta om detta kluriga initiativ.

Som sagt så stödjer jag alla idéer som uppmärksamar att vi inte har någon lagstiftning i Sverige som betraktar otillgänglighet som diskriminering. Samtidigt undrar jag om någon räknat på hur Sverige verkligen skulle påverkas om alla blinda flyttar till Australien och alla rörelsehindrade flyttar till Norge. Gissningsvis handlar det om att Sveriges befolkning skulle minska med en halv miljon personer. Regeringens och kommunernas skatteintäkter minskar, svensk handel förlorar kunder och arbetsmarknaden förlorar en stor resurs. Men å andra sidan skulle Sveriges arbetslöshetsstatistik förbättras radikalt om arbetslösa rörelsehindrade och blinda räknades bort. Å andra sidan skulle regeringen få en fråga mindre på dagordningen eftersom det inte längre behövs en ny diskrimineringslagstiftning. Å andra sidan behöver inte fastighetsförvaltare, kommuner, landsting, myndigheter eller köpmän ta pengar ur sina plånböcker och tillgängliggöra sina verksamheter. Å andra sidan skulle pengar som i dag läggs på personlig assistans användas till annat. Om man noga räknar ihop alla plus och minus, skulle det då vara bra för Sverige om alla blinda och rörelsehindrade flyttar?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0