En historisk dag

I dag är ingen vanlig måndag. Det är en historiskt viktig dag där integrationsminister Erik Ullenhag presenterat regeringens förslag till ny lag som betraktar otillgänglighet som diskriminering. Om riksdagen säger ja blir det en stor förändring som påverkar dig. Personer med funktionsnedsättning kan använda lagen så här: "När en person med funktionsnedsättning missgynnas genom underlåtenhet att vidta skäliga åtgärder för tillgänglighet för att personen ska komma i en jämförbar situion med en person utan funktionsnedsättning." Det handlar om att lyfta tillgänglighetsfrågan till att handla om mänskliga rättigheter. Alla ska alltså kunna driva enskilda fall, och ha rätt till ekonomisk ersättning, om man känner sig diskriminerad. Men det handlar naturligtvis inte om all otillgänglighet. Jo, det handlar om allt från fysisk miljö, information och kommunikation till brister i personlig service och verksamnet. Det ska omfatta alla områden som i dag faller under diskrimineringslagstiftningen. Men det är främst de så kallade enkelt avhjälpta hindren det gäller.

Det finns även undantag. Ett exempel är att företag och vårdinrättningar osv... Med färre anställda än tio personer inte behöver följa lagen. Diskrimineringslagen är också tänkt att till hundra procent följa Plan- och Bygglagen eller EU-förordningar. Det innebär att ingen kommer kunna använda diskrimineringslagen vid exempelvis otillgängliga studentbostäder. Privatpersoner undantas också och åtgärder ska inte behöva vidtas där det praktiskt är ogenomförbart eller för kostnadskrävande att tillgänglighetsanpassa. Ingen ska heller behöva göra sin bostad tillgänglig när den läggs ut för visning inför försäljning, och man kan inte ställa krav på en arbetsgivare att göra lokaler anpassade om person med funktionsnedsättning själv ringer och frågar efter arbete.

Riksdagen förväntas anta det nya lagförslaget innan sommaren. Planen är att den nya lagen börjar gälla från och med den första januari 2015. Vill du veta mer är du välkommen att höra av dig. Sedan 2007 arbetar jag över hela Sverige med att utbilda i tillgänglighet och bemötandefrågor. Vill du veta hur det nya lagförslaget kan påverka dig kan jag ge svaret.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0