ABFs Förbundsstyrelse den 23/3 -2015 Del 2

Ett tillgänglighetsstöd i stadsbidraget
 
Folkbildningsrådet har inlett en översyn av nuvarande stadsbidragssystem till studieförbunden på uppdrag av Folkbildningsförbundet. Men när Folkbildningsrådet kom med ett första utkast i oktober 2014 blev inte ABF nöjd. Förslaget handlade bland annat om att alla studieförbund skulle få samma grundstöd, oberoende storlek, lokal närvaro i kommuner och hur många unika deltagare som går i studiecirklar. Ett förslag som gynnar små studieförbund men drabbar hårt mot stora. ABF påpekade att bidraget måste anpassas efter lokal närvaro och utgå från unika deltagare, men när Folkbildningsrådet nu kommit med ett slutligt förslag finns inget om lokal närvaro med. Det mesta handlar om att det studieförbund som skapar flest folkbildningstimmar får mest bidrag. Man ser bara till kvantitet och inte till kvalitet, bara en hetsjakt på ökad volym.
 
Idag är ABFs stadsbidrag fördelat så att studieförbundet får 75 procent av pengarna i ett grundbidrag varje år. 25 procent är rörligt och 18 procent av det rörliga fördelas utifrån hur många studietimmar ABF gör. Det nya förslaget skulle ge ABF ett grundstöd på endast 4 procent. 60 procent är ett verksamhetsstöd som fördelas på 1/4 unika deltagare förra året, 1/4 studietimmar förra året, 1/4 antal aktiviteter förra året och 1/4 ett snitt på deltagare de senaste tre åren. 6 procent rubriceras annan folkbildning och 20 procent är kulturprogram. De sista 10 procenten är ett tillgänglighetsbidrag som bara får användas för att ge pedagogiskt stöd och hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning.
 
ABF sitter nu och skriver ett remissvar som ska vara klart den 10 april. Folkbildningsrådets målsättning är att det nya bidragssystemet ska införas under verksamhetsår 2016-2017. I dag innebär det nuvarande bidragssystemet att ABF har en säker årsinkomst, att endast 18 procent förändras lite från år till år. Om det nya systemet införs kommer 53 procent förändras varje år. I sitt remissvar kommer ABF även föreslå att tillgänglighetsbidraget får användas till att åtgärda fysisk otillgänglighet i offentliga inomhusmiljöer. Jag stödde förslaget men poängterade att de i första hand måste arbeta utifrån ansvars- och fördelningsprincipen där den som äger en fastighet även är skyldig att stå för de kostnader ägandet innebär i form av exempelvis drift och underhåll.
 
 
ABF-verksamhet
 
Vi gick igenom ABFs strategiska plan 2015-2018, med mål och aktiviteter. Sedan fick vi en föredragning av ett förslag på ny strategisk kommunikationsplan. Under temat "motverka klassamhället och stärk folkbildningen" ska Ordet Fritt -konferensen arrangeras i Göteborg den 26-28 maj 2016. Ordet Fritt vänder sig till ABFs medlemsorganisationer, ABF-anställda och förtroendevalda. ABF räknar med 1500-2000 besökare per dag. När det gäller ABFs ambition att leva upp till sin tillgänglighetspolicy är inventeringsarbetet nu i full gång. All tillgänglighetsinformation publiceras i Västra Götalands Tillgänglighetsdatabas. Men inventeringen görs av egen personal eller tillfälliga praktikanter, som de uttryckte det. Inga utbildade fristående sakkunniga tillgänglighetsrådgivare används. Inventeringen görs också FÖR personer med funktionsnedsättning, inte tillsammans MED en involverad funktionshinderrörelse så som regeringen lovat att Sverige ska jobba genom att ha skrivit under FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0