Folkpartiet


Nu inväntar jag Folkpartiets partiledare Jan Björklund. Det blir intressant att höra om hans tal under Almedalen 2015 tar upp funktionshinderpolitik. De frågor som jag ställt till partiet har pressekreterare Adam Alfredsson besvarat så här:


Vad gör ditt parti för att enkelt avhjälpta hinder undanröjs, tillgängligheten förbättras för personer med funktionsnedsättning och att målen i strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken efterlevs?
 
Folkpartiet var starkt pådrivande för att diskrimineringslagen också skulle omfatta bristande tillgänglighet. Vi tror att det, utöver att kunna ge enskilda upprättelse, har en viktig normerande effekt. En arbetsgrupp i Folkpartiet (mer om den nedan) har föreslagit dels att undantaget som gör att småföretag inte omfattas av detta ska tas bort, dels att alla skolor, även friskolor, ska ha grundläggande fysisk tillgänglighet. Folkpartister är också ofta pådrivande lokalt och i det vardagliga politiska arbetet att alltid komma ihåg tillgängligheten. Det stora problemet som vi bedömer det är inte att det saknas regler och planer, utan att de inte följs! Och även om vi också vill skärpa tillsynen räcker det inte, det måste finnas med i den politiska vardagen.


Vad anser ditt parti om att definitionen hatbrott även ska innefatta brott mot personer med funktionsnedsättning?
 
Brottsbalkens skrivningar om straffskärpning vid hatbrott behöver ses över i sin helhet, av många skäl. När man gör en sån översyn bör man överväga om och hur man kan inkludera brott mot personer med funktionsnedsättning.


Vad gör ditt parti för att få ut fler personer med funktionsnedsättning ut i arbetsmarknaden?
 
En arbetsgrupp i Folkpartiet (mer om den nedan) har nyligen fått i uppdrag att förnya vår funktionshinderpolik, bland annat vad gäller arbetsmarknaden. Vår utgångspunkt är att det viktigaste är att bekämpa fördomar och arbeta med matchning – en funktionsnedsättning behöver inte vara något hinder alls om jobbet är det rätta. Offentliga arbetsgivare har ett särskilt ansvar. Arbetsintegrerande sociala företag kan också bidra till att slussa in långtidsarbetslösa och personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden. För dem som behöver extra stöd bör systemet med lönebidrag reformeras och det danska systemet med flexjobb är intressant i det sammanhanget. Jobbcheckar är ett sätt att ge arbetsgivare information om vilka stöd en arbetssökande är berättigad till.


Något i övrigt du vill berätta om hur ert parti vill utveckla funktionshinderpolitiken?
 
Folkpartiet har nyligen tillsatt en arbetsgrupp som ska förnya vår funktionshinderpolitik, under ledning av Maria Johansson, tidigare ordförande i DHR. Gruppens uppdrag är att se över ”Hur välfärdspolitiken kan bidra till att fler får ett arbete och hur förmågan ska tas tillvara också hos de som idag står utanför arbetsmarknaden. De med minst möjligheter idag ska få fler möjligheter imorgon. Kommissionens kan med denna utgångspunkt exempelvis överväga förändringar av dagens subventionerade anställningsformer. Kommissionen ska pröva frågan om ytterligare reformer för ökad fysisk tillgänglighet. Kommissionen ska också se över om och hur egenmakten för personer med funktionsnedsättning kan stärkas och i det perspektivet bland annat pröva hur tillgången till hjälpmedel bör se ut. Kommissionen ska vidare belysa både kostnadsutvecklingen och kvaliteten för LSS i allmänhet, och för personlig assistans och assistansersättning i synnerhet. Utgångspunkter för kommissionens arbete är det rättighetsperspektiv som genomsyrar FN:s Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, och det långsiktiga målet om ett Sverige där mångfald ur alla perspektiv välkomnas och ses som en tillgång. ”

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0