Hälften känner sig kränkta

Under årets Almedalsvecka är hatbrott en prioriterad DHR-fråga. Om du hatar mig och inte gillar en åsikt i min blogg är du välkommen att presentera din åsikt och jag diskutterar gärna. Men om du säger eller gör något elakt som bara handlar om att jag råkar sitta i rullstol så är det inte okej. Att bli fysiskt eller psykiskt misshandlad är aldrig okej, men för mig blir det extra illa om misshandeln handlar om att någon bara stört sig på en persons klädsel, nationalitet, sexuell läggning, religon, kön eller funktionsnedsättning. Hatbrott är ett brott mot mänskliga rättigheter eftersom det angriper principen om alla människors lika värde.
 
Tyvärr är det så att många personer med funktionsnedsättning drabbas av våld, hot och kränkningar. Men eftersom svensk lag inte definierar att brott mot personer med funktionsnedsättning kan vara hatbrott får aldrig de som drabbas den upprättelse de borde ha. När Myndigheten för delaktighet nyligen rapporterade om saken visade det sig att fler personer med funktionsnedsättning utsätts för kränkningar än bland övriga befolkningen. Rapporten visar bland annat att 18 procent av kvinnor med funktionsnedsättning i åldrar 16 till 29 år uppger att de utsatts för hot eller våld, i jämförelse med närmare 8 procent bland kvinnor utan funktionsnedsättning.
 
Brottsförebyggande rådet (Brå) följer den av riksdagen bestämda definitionen om vilka motiv som betraktas som hatbrott när de för statistik. Bland dessa motiv finns inte funktionsnedsättning med. Därför finns idag för lite kunskap om hur utbrett problemet är eller hur man kan förebygga hatbrott mot personer med funktionsnedsättning. Men för att ta reda på hur situationen är har DHR nu gjort en enkät där vi direkt frågat personer med funktionsnedsättning. Enkäten visar bland annat att 11 procent blivit utsatt för våld eller hot om våld. När det gäller kränkningar svarar hälften av personerna i DHRs undersökning att de någon gång känt sig kränkt. DHRs enkät visar att vi inte kan nöja oss med att bara erkänna principen om alla människors lika värde. Nu är det dags att Sverige lever upp till artikel 16 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det handlar om att konventionsstaterna ska införa effektiv och ändamålsenlig lagstiftning för att säkerställa att fall av utnyttjande, våld och övergrepp mot personer med funktionsnedsättning identifieras, utreds och i förekommande fall lagförs.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0