Moderaterna

 
Nu inväntar jag Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Det blir intressant att höra om hennes tal under Almedalen 2015 tar upp funktionshinderpolitik. De frågor som jag ställt till partiet har pressekreterare Niklas Gillström besvarat så här:

 
 
Vad gör ditt parti för att enkelt avhjälpta hinder undanröjs, tillgängligheten förbättras för personer med funktionsnedsättning och att målen i strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken efterlevs?

Alla ska ha möjlighet att delta i samhället utifrån sina individuella förutsättningar. Den som har en funktionsnedsättning ska ges brett utbud av arbete, sysselsättning, boendeformer och hjälpmedel som är varierat och anpassat för att möta individuella behov. Moderaterna arbetar aktivt både lokalt och nationellt. På allt fler orter pågår lokala tillgänglighetsvandringar och deltagande i handikappråden m m för att öka förståelse.
 

Vad anser ditt parti om att definitionen hatbrott även ska innefatta brott mot personer med funktionsnedsättning?

Diskriminering och mobbing är aldrig acceptabelt. Diskussionen att föra in det under kategorin hatbrott har vi inte tagit ställning till. Bristande tillgänglighet handlar inte bara om trappsteg som hindrar en rullstol eller andra fysiska hinder. Det kan även handla om bristande kunskap och insikt om vad funktionsnedsättning innebär. Alla former av diskriminering är oacceptabelt och är hinder mot öppet och inkluderande samhälle. Vår politik syftar därför till att motverka diskriminering i alla dess former.
 

Vad gör ditt parti för att få ut fler personer med funktionsnedsättning ut i arbetsmarknaden?

Vi prioriterar det högt. Vi vill fortsätta riva hinder för att fler ska kunna arbeta utifrån sin förmåga. Den som har en funktionsnedsättning ska ges möjligheten att delta i arbetslivet utifrån sina egna förutsättningar. Eget arbete ger gemenskap och skapar känsla av att vara behövd, samtidigt som det ger egenmakt genom en egen inkomst. Om man p g a funktionsnedsättning inte har möjlighet att delta i arbetslivet vill vi öka möjligheter till meningsfull daglig sysselsättning utformad utifrån egna önskemål och förutsättningar som ger möjlighet till gemenskap och berikar vardagen. Den som behöver det ska i större utsträckning ges möjlighet att välja och ha inflytande över vem som ska utföra vård-, rehabiliterings-, och stödinsatser, liksom dess utformning.
 

Något i övrigt du vill berätta om hur ert parti vill utveckla funktionshinderpolitiken?

Vi omprövar ständigt vår politik att svara på samhällsutmaningar som funktionshindrade möter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0