Boverkets samråd 26 maj 2015 - del 2

Sedan några år tillbaka har länsstyrelsen ett uttalat uppdrag att granska kommunernas tillsynsansvar och arbete med enkelt avhjälpta hinder. Länsstyrelsens uppföljning visar att de flesta kommuner saknar rutiner för anmälningar om enkelt avhjälpta hinder. Bara 16 procent av kommunerna har lämnat förelägganden sedan 2008. De flesta kommuner har inventerat, men de flesta saknar ändå åtgärdsplaner. Bara 19 procent av kommunerna säger att de har en policy för arbetet med enkelt avhjälpta hinder. Bara 11 procent anser sig ha tillräckligt med resurser. Jag påpekade återigen att det enligt ansvars- och finnansieringsprincipen borde vara kommunernas ansvar att själva se till så resurserna är tillräckliga. Boverket informerade om att myndigheten håller på att ta fram en tillsynsvägledning och material för att arbeta med enkelt avhjälpta hinder till kommunerna.
 
Hanna Faming från Boverket uppdaterade oss i frågan om kommunernas arbete med tillgänglighetsinventering av flerbostadshusbeståndet. 74 kommuner har ansökt om nästan 35 miljoner kronor för att utföra inventeringsarbetet. Boverket hade bara 15 miljoner och det fick 48 kommuner dela på. Kommunernas arbetet ska rapporteras till Boverket, hittills har tre slutrapporter kommit in. I rapporten tvingas kommunerna ta ställning till hur man tänker gå vidare så inventeringen även leder till åtgärder. Den första november ska alla kommunerna ha slutredovisat, och Boverket ska ha lämnat sin samanställda rapport senast i juni 2016. När myndigheten nyligen arrangerade en inspirationsträff den 23 april för kommunerna var intresset stort. Det har visat sig att motivet till varför kommunerna valt att inventera främst handlar om att de ser en ökad ålder på sin befolkning. Det har visat sig att fokus ligger på att inventera kommunens bostadsbestånd och inte de privat ägda flerbostadshusen. Inventeringen görs främst i centrumnära fastigheter, byggda på 60-70 talet.
 
Samrådsmötet gästades av Torbjörn Lagergren som titulerades handikappkonsulent i Halmstad. En mycket färgstark person som på ett lättsamt och brinnande sätt pratade om hur Halmstads kommun arbetade med funktionshinderpolitik. Sedan 2010 har kommunen ingen handikappolitisk plan eller annan form av tillgänglighetsplan. I år har kommunen istället ett temaår med rubriken "Den inkluderande kommunen" och målet är att alla nämnder och förvaltningar naturligt och självklart ska arbeta med tillgänglighet utan en plan. Personligen är jag tveksam. Anledningen till att det exempelvis finns en lag om att kommuner ska ha jämställdhetsplan är ju för att jämställdsfrågor annars lätt glöms bort. I Sverige finns ingen lag om att kommuner måste ha tillgänglighetsplan eller handikappplan, men jag är övertygad om att dessa frågor också lätt glöms bort om det inte finns planer. Jag ställer mig också mycket tveksam till varför Boverket valde att använda nästan två timmar av samrådets dyrbara tid för att vi i detalj skulle få lära oss hur Halmstads politiker, tjänstemän och deras handikappråd arbetat från 70-talet och fram tills i dag.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0