Kristdemokraterna

 
Nu inväntar jag Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Det blir intressant att höra om hennes tal under Almedalen 2015 tar upp funktionshinderpolitik. De frågor som jag ställt till partiet har partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson besvarat så här:

 
Vad gör ditt parti för att enkelt avhjälpta hinder undanröjs, tillgängligheten förbättras för personer med funktionsnedsättning och att målen i strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken efterlevs?
 
Vi har aktivit medverkat till den förstärkning som nu finns i diskrimineringslagen sedan 1 januari 2015 som innebär att bristande tillgänglighet är inkluderat. Vi följer noga utvecklingen, både hur samhället uppfyller sitt ansvar enligt lagen och de fall där lagen kommer att prövas juridiskt.
 
 
Vad anser ditt parti om att definitionen hatbrott även ska innefatta brott mot personer med funktionsnedsättning?

Vi anser i generella termer att nuvarande lagstiftning om hatbrott ska hållas intakt för att säkerställa dess funktion. Däremot är vi positiva till vidare samtal om frågan hur vi bättre än idag kan förebygga, stoppa och beivra hatbrott riktade mot personer med funktionsnedsättning.
 
 
Vad gör ditt parti för att få ut fler personer med funktionsnedsättning ut i arbetsmarknaden?

Alliansen hade ett eget mål om att 10 000 personer med funktionsnedsättning skulle erbjudas arbete inom det offentliga. Trots upprepade insatser från ansvariga departement lyckades inte detta. Vi vet att det finns goda exempel hos privata arbetsgivare och menade att det offentliga bör gå samma väg och anställa personer med funktionsnedsättning. Det kravet fortsätter vi att driva i opposition i riksdagen och vi gör det på ett särskilt sätt i kommunpolitiken runt om i landet. Men det krävs väldigt mycket mer för att människor ska kunna arbeta 100% av sin förmåga. Det handlar om ett förändrat synsätt, tillvaratagande av kompetens och stödjande insatser från det offentliga. Vi kommer att återkomma till detta i höstens budgetarbete i riksdagen.
 
 
Något i övrigt du vill berätta om hur ert parti vill utveckla funktionshinderpolitiken?

Jag bifogar en rapport i ämnet. Den skrevs 2011 och kommer att revideras i samband med höstens motionsarbete i riksdagen.
(redaktion anmärkning: Om någon vill ha rapporten så skickar du ett mail till mig)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0