Kursen "Bristande tillgänglighet, nu kan det vara diskriminering"

 
En av de mest aktuella frågorna just nu handlar om att diskrimineringslagstiftningen, sedan årsskiftet, fått en ny grund för diskriminering. Otillgänglighet för personer med funktionsnedsättning i den fysiska miljön, information och kommunikation är exempel på situationer som nu för tiden kan betraktas som diskriminering. Intresset för den nya lagen är stort och behovet av utbildning är viktigt. Därför hade DHR beslutat att, förutom utbildningar på distriktsnivå runt om i landet, göra två större tvådagarsutbildningar där tid ges för en rejäl djupdykning. Det första utbildningstillfällen, som redovisas i denna rapport, ägde rum 5-6 juni på Clarions hotell i Arlanda. Nästa genomförs i Malmö i november.
 
21 deltagare, medlemmar från hela Sverige, var med. Ansvariga för kursen var Karolina Celinska och Fredrik Canerstam från kansliet och undertecknad från förbundsstyrelsen. Dag ett började med ett historiskt perspektiv och bakgrunden till dagens diskrimineringslag. Därefter fortsatte dagen med att gå igenom lagens viktigaste formuleringar och begrepp. Vad är exempelvis tillgänglighet och vad betyder ord som missgynnande, underlåtenhet och jämförbar i den nya lagens mening. Vi gick igenom skälighetsbedömningarna och gick därefter noga igenom alla samhällsområden som lagen omfattar. Det sistnämnda passet pågick i flera timmar och fortsatte även under dag två. Personligen anser jag att detta blev utbildningens bästa del. Det roliga var att de flesta deltagarna var aktiva, ställde frågor och bjöd på egna lokala exempel på otillgängliga situationer i respektive samhällsområden och vi kunde diskutera om diskrimineringslagen eller annan metod var bäst för att försöka åtgärda problemen.
 
Om dag ett fokuserade mycket på teori så var dag två mer inriktad på hur det praktiskt går att använda den nya diskrimineringslagen. Undertecknad visade på Diskrimineringsombudsmannens hemsida hur en anmälan görs. Jag berättade naturligtvis hur jag gjort mina två anmälningar, om min kontakt med Diskrimineringsombudsmannen som nu utreder anmälningarna, osv... Deltagarna delades in i grupper och de fick själva diskutera om de själva har ställts inför situationer där diskrimineringslagen kanske kan användas. Den utvärdering som gjorts för att ta reda på vad deltagarna tyckte om kursen visar att alla var mycket nöjda. Det vi möjligtvis kan förändra till utbildningstillfället i Malmö i november är att blanda teori, praktik och grupparbete mer eftersom vissa deltagare uppfattade kursens första dag som korvstoppning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0