Socialdemokraterna

 
Nu inväntar jag Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Det blir intressant att höra om hans tal under Almedalen 2015 tar upp funktionshinderpolitik. De frågor som jag ställt till partiet har Veronica Palm, vice ordförande i riksdagens socialutskott, besvarat så här:
 


Vad gör ditt parti för att enkelt avhjälpta hinder undanröjs, tillgängligheten förbättras för personer med funktionsnedsättning och att målen i strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken efterlevs?

SVAR: Vi var ganska kritiska när den nuvarande strategin antogs. Den saknade mål och ambitioner och i mångt och mycket var det upp till myndigheterna själva att sätta mål och utvärdera. Så kan vi inte ha det. Myndigheten för delaktighet får regeringens uppdrag att jobba fram förslag för hur hur funktionshinderpolitiken kan bli mer effektiv och systematisk. Statsminister Stefan Löfven har bjudit in funktionshinderrörelsen att tycka till om prioriteringarna i den nya strategi som ska gälla från 2017. Myndigheten för delaktighet får det formella uppdraget att ta fram förslag som ska ligga till grund för den nya strategin. I jämförelse med den nuvarande strategin behöver arbetssättet förändras så att insatserna blir mer effektiva.
 

Vad anser ditt parti om att definitionen hatbrott även ska innefatta brott mot personer med funktionsnedsättning?

SVAR: Det är något vi får titta närmare på. Denna lagstiftning är komplicerad och vi har inget färdigt förslag om detta.
 

Vad gör ditt parti för att få ut fler personer med funktionsnedsättning ut i arbetsmarknaden?

SVAR: Många av dem som i dag är långtidsarbetslösa eller står utanför arbetsmarknaden har nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning eller ohälsa. Även personer som har jobb och drabbas av sådan ohälsa eller funktionsnedsättning löper risk för försvagad anknytning till arbetsmarknaden. Den S-ledda regeringen avser därför att se över förutsättningarna för att förstärka möjligheterna till arbete och sysselsättning utifrån bland annat Funka-utredningens förslag. Arbetsmarknadspolitiken har varit eftersatt i många år under den gamla regeringen. Regeringens ambition är hög när det gäller att stötta människor med i behov av särskilt stöd att komma i arbete. Ett första steg efter regeringsskiftet är att tydligt markera att den 90-dagarsgaranti som utarbetas omfattar alla Sveriges unga. Inte bara personer utan funktionsnedsättning, utan alla.


Något i övrigt du vill berätta om hur ert parti vill utveckla funktionshinderpolitiken?

SVAR: Vi vill att ett nationellt regelverk och ett samlat huvudmannaskap för hjälpmedel ska tas fram. Kvinnor, män, flickor och pojkar med funktionsnedsättning ska ha möjlighet att verka i vardagen på lika villkor vad gäller delaktighet och tillgänglighet. Tillgången till hjälpmedel varierar stort över landet liksom regler och avgifter. Regeringen vill därför arbeta för en mer likvärdig tillgång till hjälpmedel över landet och minskade skillnader i avgifter och regelverk.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0