Certec informerar 2015 - Del 2 av 2

Fortsättning från igår...
 
Seminarium nummer två hade rubriken "Strävan för det universellt utformade - en förutsättning för allas delaktighet". Hans von Axelson från Myndigheten för delaktighet berättade att det händer massor inom tillgänglighetsområdet. Det handlade om allt från diskrimineringslagen och FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning till EU-direktiv och Sveriges strategi för genomförandet av funktionshinderpolitiken. Han presenterade den nya Myndigheten för delaktighet, tog upp begreppen hinder och nedsättning och lyfte frågan om att god folkhälsa och bra tillgänglighet hör ihop.
- Det som är livsnödvändigt för några få underlättar och är bra för alla, sa han och kom in på ämnet universell design.
Hans von Axelsson gav flera exempel på hjälpmedel och tillgänglighetsåtgärder som tagits fram för att personer med funktionsnedsättning ska ges möjligheter till mer självständiga liv. Saker som efter en tid visat sig underlätta vardagen för alla. Visste du exempelvis att rullstolssymbolen fanns på ikonen "hjälpmedel" i gamla Windowsversioner? Men när det visade sig att de flesta Windowsanvändare hade nytta av hjälpmedlen plockades rullstolssymbolen bort.
 
Under dagen minglade jag bland alla besökare och utställare vilket resulterade i flera erfarenhetsutbyten och nya kontakter. Många visitkort bytte ägare mellan varandra på de fyra våningsplanen sprängfyllda med utställare. Jag pratade bland annat med en robot som kan ge "social gemenskap" och spela spel, men också kan hjälpa till att bära saker och plocka upp det som ligger på golvet. Roboten hade även en övervakande funktions och larmade om "husse" eller "matte" behöver hjälp.
 
Jag testade också en mycket speciell liten produkt för personer med exempelvis besvär i rygg och nacke. En "spegel-pryl" som placerades på mina glasögon så jag kunde se rakt framåt och åt sidan på samma gång. Detta skulle också kunna användas för att se på teve och samtidigt läsa en tidning som ligger i knät utan att röra nacke eller rygg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0