Nordisk träff om hatbrott och funkofobi - del 1

Måndagen den 19 oktober 2015 träffades representanter från nordens funktionshinderorganisationer för erfarenhetsutbyte, utbildning och diskussion om hatbrott och funkofobi. Hatbrott är ett brott mot mänskliga rättigheter eftersom det angriper principen om alla människors lika värde. En viktig fråga som jag drev i Almedalen sommaren 2015. Våld, hot och kränkningar förekommer mot personer med funktionsnedsättning. 11 procent av de DHR medlemmar som svarade, när en undersökning nyss genomfördes, uppgav att de utsatts för våld eller hot om våld det senaste året. 49,1 procent har utsatts för kränkningar fler än en gång det senaste året.
 
Dagen började med en hel timmes fika och det var perfekt för mingel och erfarenhetsutbyte. Trots att jag är dålig på språk pratade jag förstås med människor från Norge, Finland, Danmark och Island. En hel del visitkort delades ut. Sedan inleddes en diskussion bland deltagarna från de nordiska handikappförbunden. Flera direkta (och hemska) exempel på kränkande personangrepp togs upp från Danmark. Det visade sig generellt inte vara lite illa för minoritetsgrupper i Norge, men frågan är förstås aktuell även där. Finland är det enda land i norden som i lagen tydligt definierar att brott mot personer med funktionsnedsättning kan vara hatbrott.
 
David Brax, Göteborgs Universitet, berättade att begreppet hatbrott kommer från "Civil rights" rörelsen i USA. Det handlar om brott som är kopplade till fördomar och fientlighet mot en skyddad grupp, brott som anses allvarligare än andra brott. I Sverige görs cirka 500 hatbrottsanmälningar per år, men få döms för hatbrottet. En anledning till att personer med funktionsnedsättning inte ingår i kategorin hatbrott i Sverige är att EU tvingar medlemsstaterna att ha hatbrott i brottsbalken, men det står inget om vilka de skyddade grupperna ska vara.
 
Fortsättning imorgon...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0