Dialog med funktionshinderorganisationerna

När Post- och Telestyrelsen träffar funktionshinderorganisationerna lämnas mycket tid för dialog. På senaste mötet pratades det om vikten av att alltid börja i behövsändan, inte i "funktionsnedsättningsändan". En första version av en ISO-guide som konkretiserar begreppet kognitiv nedsättning skickas ut på remis till sommaren. Internetstiftelsen ger ut ett dokument om svenska folkets internetvanor varje år, men personer med funktionsnedsättning finns inte med. När Internetstiftelsen uppmärksammas om detta vill de inte diskutera bristerna.
 
De döva påpekade att det är allt för få appar med teckenspråkstolkning. För de blinda och synskadade är möjligheten att betala via mobiltelefoner en stor fråga just nu. De tycker också det är tråkigt att regeringen aviserat att blinda och synskadade inte själva kommer kunna rösta i valet 2018. SRF förstår inte varför det ska behöva vara så svårt och planerar därför ta fram en egen prototyp. De hörselskadade påpekade att texttelefoni.se inte kan användas om man vill ringa betaltjänster. Det är också svårt att komma i kontakt med vården. HRF informerade vidare att västra Götalandsregionen fått pengar från Socialdepartementet för en förstudie om tolkning på distans. Avslutningsvis tog de upp frågan om video/TV på webben. Alla tevekanaler har regler och riktlinjer att följa men Aftonbladets webb-TV och liknande saknar regler vilket gör det otillgängligt för många personer med funktionsnedsättning.
 
Jag frågade hur det går för Post- och Telestyrelsen med uppföljningen av målen i strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken. Och har de nya mål på gång från 2017? Post- och Telestyrelsen berättade att de deltagit på Myndigheten för delaktighets workshop. De har lämnat sin slutrapport och konstaterar att det är viktigt att inkludera alla i alla samhällsområden. De har också kommit fram till att IT-politiken och funktionshinderpolitiken är allt för långt bort från varandra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0