Boverkets avdelningschefer - del 1 av 6

När Boverkets samråd med funktionshinderorganisationerna träffades senast i Karlskrona var inte bara jag där. Förutom alla ordinarie från Boverket och representanter från funktionshinderorganisationer var myndighetens samtliga avdelningschefer inbjudna. De kommande dagarna kommer du här i bloggen kunna läsa min rapport om vad Boverkets alla avdelningschefer pratade om. De presenterade nämligen en hel del spännande om respektive verksamhet med inriktning på funktionshinderpolitik.

Energifrågor

Enheten ser till att Sverige genomför EU-direktiv om energieffektivisering och att vi följer energikrav i byggstandarder. 2020 ska alla nya byggnader vara "nära-noll-energi-byggnader". En ny svensk strategi för energieffektivisering med styrmedel i form av morötter och piskor är på gång 2017. Och när man ställer krav på energieffektivisering passar man på att även ställa tillgänglighetskrav.

Strategisk planering

Enheten jobbar med kommuner, landsting och regioners översiktsplaner, men den senaste tiden har fyllts med bostadskris och flyktingkris. Enheten arbetar också med Boverkets kompetenssatsning, exempelvis databasen om BBR. De menar att det är viktigt med tillgänglighet i ett tidigt skede i detaljplaneringen. Jag berättade om den nya Gävlemodellen där detaljplaner ska granskas utifrån sociala aspekter. Enheten letar efter positiva exempel och avdelningschefen blev nyfiken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0