Boverkets avdelningschefer - del 2 av 6

Fortsättning av rapporten om vad Boverkets alla avdelningar just nu arbetar med.

Stad och land

Enheten arbetar med arkitektur, byggarkivarier och samhällsstrateger. Det handlar om allt från buller till kulturarvsfrågor.  Allt enheten gör berör mer eller mindre tillgänglighetsfrågor. Just nu är fokus på tre regeringsdirektiv. "Hälsa, trygghet och säkerhet", "Bo rätt" samt "PBL kompetens. De två första handlar bland annat om äldres möjligheter att bo tillgängligt och bra. Den tredje ska ta reda på hur plan- och bygglagen tillämpas i kommuner, landsting och regioner. Enheten håller också på att ta fram en inspirationsskrift med goda exempel på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Styrmedel och fastighetsekonomi

Enheten arbetar med stöd och bidrag. För dem som vill göra byggnader mer tillgängliga dyker det då och då upp stöd och bidrag. Stöd till samlingslokaler i offentliga byggnader, stöd till renovering av skolor och utemiljöer och stöd till energieffektivisering är några exempel. Stöd för äldreboenden, bostadsanpassningsbidrag, kommunstöd för bostäder och stöd till inventering av tillgängligheten i flerbostadshus är andra exempel. Om det sistnämnda kom en rapport i april och Boverket föreslår att fler statliga bidragspengar läggs på inventering. 

Jag påpekade att tillfälliga särlösningar med bidrag sällan blir riktigt bra. Fler borde leva utifrån ansvars- och finnansieringsprincipen. Fler generella långsiktiga lösningar borde införas istället för tillfälliga stöd. I dag finns exempelvis Rut- och Rot-avdrag. Vad sägs om ett Ramp-avdrag som kan fungera som Rut eller Rot när något görs mer tillgängligt för fler.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0