Mitt sista möte med Norrbacka Eugeniastiftelsen?

Det har gått tre år sedan jag fick förtroendet att bli ledamot i Norrbacka Eugeniastiftelsen. När styrelsen träffades onsdagen den 7 juni 2017 i Reumatikerförbundets kansli på Hälsingegatan 43, var det mitt sista möte. Mandatperioden sträckte sig nämligen på tre år. Nu är det upp till funktionshinderrörelsen att nominera, och Socialdepartementet ska välja personer till ny styrelse. Personligen hoppas jag förstås att DHR även fortsättningsvis är representerad.
 
Norrbacka Eugeniastiftelsens ändamål är att underlätta situationen för personer med nedsatt rörelseförmåga genom att lämna understöd för undervisning och utbildning, utöva hjälpverksamhet samt främja forskning och utveckling. Cirka nio miljoner kronor delas ut varje år till forskning, funktionshinderorganisatioer och privatpersoner. Den 7 juni låg allt fokus på det sistnämnda. Totalt hade 571 ansökningar skickats in. Ett historiskt högt antal vilket resulterade i att stiftelsen utbetalade extra mycket pengar. Ifjol var antalet ansökningar 491 stycken. Förra året fick privatpersoner 2,8 miljoner kronor. I år utbetalades 3 049 600 kronor.
 
Av årets 571 ansökningar om bidrag till exempelvis rekreationsresor, badtunnor, mobiltelefoner, bilar, körkortsutbildningar, hjälpmedel, datorer, vitvaror, elcyklar och möbler returnerades 161 som inte uppfyllde krav enligt gällande regler. Två ansökningar diskuterades lite extra. Ett handlade om stiftelsen ska ge bidrag till bostadsanpassning när kommunen sagt nej till privatpersonens vädjan om hjälp. Det andra handlade om bidrag för inköp av Mollidräkt. Diskussionerna resulterade i att Norrbacka Eugeniastiftelsen ger bidrag till bostadsanpassningen eftersom kommunen sagt nej. Stiftelsen ger däremot inga pengar till inköp av Mollidräkt eftersom det finns för lite forskning som säkerställer att det ger ett positivt resultat.
 
Före styrelsemötet gav Christian Trahn, från Handelsbanken, en lägesrapport över den globala ekonomin och olika faktorer som påverkar värdetillväxt och direktavkastning. Eftersom vi för två år sedan flyttat kapital från sparande, med låg ränta, till aktier har stiftelsens pengar växt bra. Det har givit högre avkastning och mer utdelning. Samtidigt tar vi förstås en något större risk genom att ha mer aktier i portföljen. Jag väljer att inte rapportera detta i detalj men konstaterar att pengarna växt med närmare fyra procent de senaste två åren.
 
Andra programpunkter på dagordningen handlade om att vi antog en uppdaterad kapitalplaceringspolicy. I höst ska stiftelsens schablonbelopp ses över, men vi bestämde redan nu att höja bidragsbeloppet för inköp av sitski från 5 000 kronor till 10 000 kronor. Nästa år måste stiftelsen också se över beloppsgränser för årsinkomst. För att följa Skatteverkets regler bör vi exempelvis inte dela ut bidrag till enskilda med en årsinkomst över 179 000 kronor. Stiftelsens beloppsgräns för enskilda är just nu en årsinkomst på max 205 000 kronor.
 
På styrelsemötet hörde jag att DHRs bidragsstiftelse tagit kontakt med Norrbacka Eugeniastiftelsen för att eventuellt hitta ett samarbete. Avslutningsvis beviljade styrelsen också en ansökan om bidrag med 126 000 kronor för utgivning av ”Elevberättelser” från föreningen Norrbacka och Eugeniahemmets vänner.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0