ABFs studiekommitté 7/3 2018 - del 1 av 3

Två gånger per år kallar studieförbundet ABF sina medlemsorganisationer inom funktionshinderrörelsen till ett samråd man döpt till Studiekommittén. Vårterminens möte år 2018 arrangerades onsdagen den 7 mars i ABF huset på Sveavägen 41 i Stockholm. 42 medlemsorganisationer var inbjudna men endast nio var där. Jag var där som representant från funktionshinderorganisationen DHR. Hela förmiddagen ägnades åt att alla representanter från funktionshinderrörelsen pressenterade sina organisationer. Det är absolut intressant med erfarenhetsutbyte, men personligen hade jag önskat att tiden användes för dialog mellan studieförbundet och funktionshinderrörelsen. Att studiekommittén blev en sorts remissinstans där representanterna från funktionshinderrörelsen får reflektera, diskuttera och föreslå kring aktuella ABF frågor.
 
En uppdaterad ny strategi för att ABF ska bli mer tillgänglig för fler ska antas på studieförbundets kommande kongress. Ett dokument som påverkar ABFs arbete, under flera år, för att göra sin verksamhet mer användbar för personer med funktionsnedsättning. Tyvärr fick funktionshinderrörelsen ingen möjlighet att reflektera, diskutera och föreslå under mötet med studiekommittén för att tillsammans ta fram ett förslag till tillgänglighetsstrategi. Studieförbundet gör det själv internt inför kommande kongress.
 
I Halland har ABF testat ett nytt material med mycket gott resultat. Det heter ”Att jobba intressepolitiskt lokalt”. Ett material där handledare har utbildat andra i att exempelvis skriva medborgarförslag och lämna in till kommunen för att påverka. Studiematerialet ”Möte med styrelser”, eller ”Pepp för trötta styrelser” som det brukar kallas, är klart. Det kan beställas och användas av alla ABFs medlemsföreningar.
 
Studieförbundet lanserar snart en helt ny hemsida (ABF.se) som, enligt ABF, ska vara mer tillgänglig än den gamla. Den saknar dock teckenspråk och ingen representant från funktionshinderrörelsen har varit med i någon testgrupp. I år startar ABF också femårsprojektet ”Gör din röst hörd” med målsättningen att fler röstar i kommande kommun, landsting och riksdagsval. Personligen vet jag inte hur mycket funktionshinderperspektiv det finns i projektet. Men eftersom vallokaler ibland har fysisk otillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga, valsedlar på punktskrift saknas, valarbetare har för mycket doft på sig för att röstandet ska fungera för personer med astma eller allergi, vore det bra om ”Gör din röst hört” projektet hade lite funktionshinderperspektiv tycker jag. Folkbildningsrådet betalar varje år ut öronmärkta ”tillgänglighetspengar”. Jag vet att ABF skulle kunna få fler miljoner än man söker, och av de pengar man ändå får återbetalas en hel del som inte ABF använder. Därför föreslog jag att ”tillgänglighetspengar” borde användas både när nya ABF.se hemsidan utvecklas och i ”Gör din röst hörd” projektet.
 
Del två dyker upp den 5 mars 2018.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0