Nya funktionshinderpolitiska mål behövs

Sedan år 2011 har vi i Sverige haft "Strategin för genomförandet av funktionshinderpolitiken". Nu från 2017 väntar vi på nya mål efter att regeringen antagit en ny inriktning. Alla myndigheter, kommuner och regioner / landsting har ett ansvar att arbeta för att förbättra och integrera för personer med funktionsnedsättning och i april 2019 kommer förslag till nya mål. Myndigheten för delaktighets uppgift är bland annat att göra utredningar och uppföljningar för att ta reda på hur bra / dåligt exempelvis kommuner arbetar med funktionshinderfrågor. Myndigheten för delaktighet för statistik så det är enkelt att ta reda på hur det går i min kommun, alltså Gävle. Följande siffror är resultatet 2016 i den så kallade kulturbarometern.
 
När det exempelvis handlar om hur bra / dåligt kommuner arbetar med att skapa förutsättningar för personer med funktionsnedsättningar till delaktighet och tillgänglighet på arbetsmarknaden låg Gävle på 13:e plats 2016. Härnösands kommun var bäst. Kommuner har ett stort ansvar i att öka den fysiska tillgängligheten, både i egna verksamheter samt att genom plan- och byggprocessen säkerställa tillgänglighet vid byggnation. Gävle kommun har 2016 kommunplacering nio med 60 procent av andelen av maxpoängen. Bästa kommunen var Karlskoga med 92 procent.
 
Alla människor har rätt att delta i idrottslivet som utövare och besökare. Genom att bland annat öka anläggningars tillgänglighet, utbilda idrottsledare och informera om tillgängligheten i idrottsverksamheter ökar möjligheten till delaktighet. Här låg Kalix kommun etta år 2016 och Gävle på plats 28. På samma sätt som idrott har människor rätt att delta i kulturlivet som utövare och besökare. Kalix låg etta även där och Gävle var lite bättre än idrott på plats 21. Det värsta har jag sparat till sist. Utbildning skapar förutsättningar för människors framtid och liv. När utbildningen fungerar bra förbättras förutsättningarna för delaktighet på arbetsmarknaden och i övriga livet. Gävle kommun dyker upp på 61:a plats år 2016. Svalövs kommun var etta.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0