Boverkets samråd 8 juni 2021

När Boverket hade sitt digitala samrådsmöte med funktionshinderorganisationerna tisdagen den 8 juni var det 17 deltagare. Representanter från Boverket, SKR, Länsstyrelsen och funktionshinderorganisationer. Mötet innehöll rapporter från organisationer (jag visade bl.a. jämställdhetsprojektets film) och myndigheter, ett digitalt studiebesök i handikapporganisationernas hus i Köpenhamn samt en redogörelse om att hantera risker i planering och byggande.
 
Det sistnämnda presenterades av Maria Rydqvist och handlar om att Boverket ska ta fram en teoridel och en praktisk del för att vägleda kommuner. En vägledning, som ska ligga i Boverkets Kunskapsbank, för att beskriva olika steg i framtagandet av översiktsplaner, detaljplaner och allt annat i byggprocessen. Det handlar om att identifiera och värdera risker samt ge förslag på riskkällor och åtgärder. Boverket har fått många "varningssignaler" från olika håll om att hanteringen av risker brister i kommunernas byggprocesser och därför skapas vägledningen. Maria Rydqvist pratade om översvämningar, explosionsrister, klimatförändringar och att bevara skyddsvärden. Men hon nämnde också att uppföljning oftast är det som kommuner är sämst på och att ju tidigare intressenter kommer med i planprocessen desto bättre är det. Hon sa också att "funktionshinderperspektivet är så tunt att jag skäms", pratade om att detta är så svårt eftersom vissas behov till och med krockar då vissa exempelvis vill ha trottoarkanter och andra inte. Vägledningen är inte tvingande för kommunerna på något sätt och ska ses som ett övergripande verktyg. Jag sa att jag förstår att vägledningens riktlinjer inte kan vara på trottoarkanter-detalj-nivå. Jag föreslog dock att två formuleringar måste finnas med, helt "typ" tvingande. 1. Få med universell design/utformning. 2. Att funktionshinderorganisationer involveras i samverkan i hela byggprocessen.
 
Den 15 juni publiceras två rapporter på Boverkets hemsida, regeringsuppdrag som handlar om HIN. Det är både den om Enkelt avhjälpta hinder och den om att kommuner eventuellt ska få tillåtelse att införa sanktionsavgifter. Bostadsmarknadsenkäten presenterades för cirka två månader sedan och enligt statistiken är det nu historiskt höga siffror på antalet nybyggda äldre- och gruppbostäder. Det finns inga siffror över antal tillgängliga bostäder i ordinarie flerbostadshusbestånd, men man vet att så kallade "särskilt anpassade bostäder" nästan inte byggs alls och drygt 40 procent av kommunerna säger att de inte har tillräckligt med bostäder som lever upp till personer med funktionsnedsättnings behov.
 
Boverket har fått ett regeringsuppdrag att sammanställa en vägledning om hur Barnkonventionen kan integreras i samhällsplaneringen som ska vara färdig den 30 september 2022. Boverket arbetar med att ta fram stöd för landsbygdsutveckling och där tittar man nu på olikheter/skillnader med stad när det gäller tillgänglighet. I höst och vinter kommer nya vägledningar om skolor, förskolor, vårdmiljöer och kvalité i upphandling. Senast den 1 december i år ska alla statliga verksamheter ha gjort en rapport om hur det går att integrera "Gestaltad livsmiljö" i stadsförvaltningen och den 14 oktober genomförs en digital konferens på temat Gestaltad livsmiljö och demokrati. I många år har Boverket arbetat med uppdraget "God inomhusmiljö". Man ser att var fjärde krona slösas bort på grund av fel i byggprocesser. Nu ska man ta fram nya skrifter om att göra rätt från början.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0