Rollator Rally


Det här tycker jag är kul och ett bra initiativ av SKPF, SPRF, PRO, SPF, RPG, Nyköpings kommun och Landstinget Sörmland. En annorlunda friskvårdssatsning där det inte spelar någon roll om man rullar, sitter eller går. Den 22 maj genomfördes Rollator Rallyt, en promenad där alla kan vara med på 1,2 km. Och promenaden innehöll även en tipsrunda med tolv frågor samt en mängd aktörer som, efter vägen, passade på att visa upp sina friskvårdsverksamheter.


Två korta inlägg

Visste du att bara tre av 28 kaféer lever upp till kraven på tillgänglighet för alla när åtta ungdomsorganisationer gemensamt tog en fika i huvudstaden en onsdag i maj?

- - -

I assistansföretaget Humanas undersökning säger bara sju procent av Sveriges kommuner att mer än 60 procent av deras badplatser är tillgängliga för rullstolsanvändare.

Glad midssommar


Larz lever för punk och poesi

Klicka här och läs min artikel.

Vackra ord men ingen verkstad

Den 29 maj genomfördes Marschen för tillgänglighet för åttonde året i rad. I år slogs ännu ett demonstrationsrekord på antalet engagerade människor. Tusentals och åter tusentals marscherade på gator och torg i totalt 31 städer runt om i Sverige. I Stockholm representerades alla politiska partier av kända namn. Där var allt från partiledare till ansvariga för sociala och handikappolitiska frågor. Eftersom det är valår var politikerna naturligtvis extra mikrofonkåta och höll det ena talet efter den andra. Vackra ord om att det nu är dags att ta tag i saken, att införa en lag som betraktar otillgänglighet som diskriminering. Men frågan är om det är vackra ord men ingen verkstad. De blåa politikerna har nu haft fyra år på sig och innan dess hade de rödgröna fyra år i maktposition. Det har gått tio år men inga mål har uppfyllts i landets nationella handikappolitiska plan. Kan någon förklara för mig varför jag ska lyssna och tro på dem just nu?

Personligen tror jag faktiskt att det just nu som det är dags att tro på politikernas löften. Alla partier lovar att bristande tillgänglighet ska förbjudas. En omfattande diskrimineringsutredning har genomförts, blivit offentlig och är nu ute på remiss. Antalet krävande pensionärer blir allt fler och kommer med arméer av rullatorer. FN har ögonen på Sverige och kräver resultat utifrån konventionen om mänskliga rättigheter för personer med en funktionsnedsättning. Och vi står snart inför den första januari 2011 då en ny nationell handlingsplan gäller. Enligt regeringen ska den innehålla tydliga mål med tajta tidsramar som ska uppfyllas. Landet Sverige befinner sig i ett rejält tillgänglighetsgung. När semestern överstökats, när valet ägt rum och när en ny nationell handlingsplan sett dagens ljus tror jag på en förändring. Se upp för det händer grejer nu!

Användbarhetsboken

 

Känner du till Användbarhetsboken? Den handlar om vad användbarhet är, hur man ställer användaren i centrum och vad tillgänglighet är. Boken fokuserar inte på fysik miljö utan det är information som gäller. Grafisk design, språk och webbsidor till informationsdesign, E-handelsplatser och 24-timmarswebb. Användbarhetsboken vänder sig till yrkesverksamma och studerande som vill lära sig göra webbplatser användbara och tillgängliga. Upplägget gör den också lämplig för den som leder större webbprojekt och behöver få in användbarhet och tillgänglighet i policy och kravspecifikationer.

 

 

 



Jag vill i dag också uppmärksamma ännu en sak. Det handlar inte om gårdagens bröllop mellan Victoria och Daniel (det gör så många andra) eller att det imorgon är sommarsolståndet. Jag vill uppmärksamma projektet Alla Olika Alla Lika som gjort många populära utbildningar och arrangemang under åren 2007-2010. I dag har mycket av aktiviteterna tagits över av Sveriges ungdomsorganisationer. Ett exempel på alla spännande saker projektet resulterade i hittar du här.

Bra musik

I dagens blogginlägg bjuder jag på två musikaliska inslag. Ett känt och ett okänt musikaliskt bidrag, men båda riktigt bra tycker jag. Se dessa låter som festuppvärmare. Det är ju fredag... och i morgon är det bröllop med stort "B" i stora huvudstaden Stockholm.


Singeln "Je Suis Une Superstar" är skriven av Måns Ek och Dennis Alexis Hellström, alias Bimbo Boy som även sjunger. Låten, inspirerad av 80-tals diskon, är remixad av Steen Ulrich.

Låt "Always look on the bright side of life" av och med Monty python-gänget talar för sig själv.

Danskompaniet SPINN

Personligen pysslar jag nu förtiden mest med att spela tennis på fritiden. Det blir flera timmar, flera gånger i veckan. Att röra på sig och sysselsätta sig med något skoj är både nyttigt för kropp, hälsa och själen. Jag är övertygad om att det går att dra ett likhetstecken mellan ohälsa och en innehållslös fritid. Tyvärr visar statistik att okunskap och otillgänglighet ofta bidrar till att personer med en funktionsnedsättning saknar en aktiv fritid och därför upplever en generell ohälsa.

Jag vill inte påstå att alla kan allt. En blind kan inte köra bil, en rullstolsburen kan inte klättra i berg och en döv kan inte höra fågelsång. Men om man alltid utgår från den unika individens behov, hittar de rätta hjälpmedlen och kryddar anrättningen med en skopa kreativ fantasi öppnas fantastiska möjligheter. Då törs jag till och med säga att alla mer eller mindre kan göra allt. Det skulle inte förvåna mig om en synsvag plötsligt kan sätta sig framför ratten tack vare nya teknik med GPS-system, automatiska bromsar och farthållare. Om den rullstolsburnes överkropp och armar är starka borde bergsklättring inte vara några problem, annars finns det säkert någon som hjälper till att släpa, bära, dra och lyfta upp till toppen. Och när det gäller fågelsång så känner jag en hörselskadad ornitolog.

Danskompaniet SPINN, som startade den första mars i år, är ett projekt som går under rubriken ”allt är möjligt”. Bakom projektet står den konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg i Göteborg, och det handlar om Sveriges första professionella kompani för dansare med och utan funktionsnedsättningar. Det handlar om att alla kroppar kan dansa och att det är dags att hitta möjligheter så att alla, även de som inte kan röra armar eller ben, kan vara med. Verksamheten har fått ett treårigt kulturstrategiskt uppdrag från Västra Götalandsregionen och har även stöd från Göteborgs Stad, Danskontoret, Konst- och kulturutveckling och Kulturrådet. Det första året kommer att ägnas åt uppbyggnad av kompaniet, workshops, öppna jam, deltagande på seminarier och konferenser samt etablerande av nätverk. 2011 kommer föreställningsverksamheten att ta fart, även internationellt.

Svar från festivalarrangör

Nyligen skickade jag ett öppet brev till arrangören av sommarens hårdrocksfestival i Gävle. Jag ställde några tillgänglighetsfrågor och nu har jag fått följande glädjande svar.



Demonstration gav resultat


Igår samlades närmare 200 personer och gick från krysset i Sandvikens centrumkärna till stadshuset där politiker och tjänstemän fick svara på frågor. Och protesterna ser ut att ge resultat. Tjänstemännen har redan backat och lovar att hantera riksfärdtjänstärenden på en vecka istället för tre veckor. Politikerna har lovat att åter ta upp frågan för diskussion och det socialdemokratiska kommunalrådet medger att politikerna nog inte förstod konsekvenserna av sitt beslut. Hon säger till och med att hon ska verka för att återinföra de gamla regelverket.

Igår bevittnade jag (medverkade jag) under en demonstration som utvecklats genom en protestgrupp på facebook. Över 700 personer har anslutit sig på facebook och närmare 200 demonstrerade igår. Fantastiskt. Och politikerna och tjänstemännen lyssnar. Igår bevittnade jag (medverkade jag) i en aktion som visar att det finns demokrati och att politiker och tjänstemän lyssnar på alla individers röster/åsikter.


Så här berättade Sveriges televisions GävleDala om nyheten.
I Arbetarbladets artikel kan du läsa mer.
I lokaltidningen Gefle Dagblad står det så här.
Även Tv4 uppmärksammade demonstrationen.




Demonstration mot färdtjänstregler

Imorgon klockan 13.00 uppmanar jag alla, och några till, att komma till Kryssetscenen i centrala Sandviken och ansluta till ett demonstrationståg mot nya färdtjänstregler. Kommunens politiker har tagit ett beslut som innebär att en person med en funktionsnedsättning måste boka riksfärdtjänst tre veckor före resan så fort man vill besöka en grannkommun. Det betyder exempelvis att den Sandvikenbo med en funktionsnedsättning som spontant vill åka och shoppa i Valbo köpcentrum måste boka resan minst tre veckor före. Politikernas beslut betyder att den Sandvikenbo med en funktionsnedsättning som vill se en hockeymatch med Brynäs eller fotbollsmatch med Gävle IF måste fylla i en blankett och tre veckor innan ansöka om lov av kommunen, innan sportbiljetterna kan beställas. Det sägs att färdtjänsten ska vara en del i den ordinarie kollektivtrafiken, ett likvärdigt alternativ för en individ som exempelvis på grund av otillgänglighet inte kan ta en vanlig buss. Så är det tyvärr inte i dag och därför kommer jag vara en av dem som demonstrerar imorgon. Gör det du också!

Vill du fördjupa dig i ämnet klickar du här, här eller här.
Och varför stödja oss genom att gå med i Facebook-gruppen.

Artikel från Eskilstuna

Nyligen föreläste jag i Eskiltuna. Läs mer genom att klicka här.

En tillgänglig festival

Gävles sommarfestival med stort ”F” pågår just nu. Igår började hårdrocksfestivalen Getaway Rock Festival och pågår fram tills den 10:e. Tre dagar med musikaliska attraktioner som Slash, Motörhead och Megadeth. Totalt handlar det om närmare 70 band. Men frågan är om en av Gävlesommarens största arrangemang är något för mig? Och då menar jag inte att det handlar om att mina personliga musikfavoriter är Louise Hoffsten, Stefan Sundström och Bo Kaspers Orkester. Då och då kan till och med jag faktiskt tycka om viss hårdrock. Frågan handlar om tillgänglighet.

Är det någon idé att jag, som rullstolsanvändare, köper en biljett? Är festivalen öppen och tillgänglig för alla, eller väljer arrangören att utestänga vissa individer? Har någon tänkt på att även jag behöver gå på toaletten och därför sett till att det finns tillgängliga toaletter? Går det att beställa mat och dryck, och sedan mumsa i sig godsakerna på serveringen/restaurangen även om man använder rullstol? Och finns det speciellt reserverade rullstolsplatser uppbyggda framför scenerna?

Igår var jag där. I dag åker jag dit igen. Imorgon är det hårdrocksfestival som gäller. Möjligheterna att ta sig till restaurangerna är okej. Visst har de flesta försäljningsstånd höga diskar och markytan är långt ifrån jämn och hård på festivalområdet. Men det fungerar. Det är ju ändå festival och att astfaltera hela området och sänka alla försäljningsdiskar är kanske för mycket begärt. På festivalområdet finns även en tillgänglig toalett. Lite snålt med bara en, men det finns ändå ett tillgängligt alternativ. Och rullstolsläktaren framför den stora scenen, där jag satt och såg Megadeth igår, fungerar perfekt. Den är för liten eftersom alla rullstolsanvändare inte fick plats, men det finns i alla fall ett tillgängligt alternativ.

 

 


En plats i solen

I mitt arbete som tillgänglighetskonsult reser jag runt mycket i Sverige. Under maj har jag mer eller mindre bott i Vaxholm för att tillgänglighetsinventera kommunens fastighetsbestånd. Jag har även hunnit med föreläsningar i exempelvis Vimmerby, Nyköping och Eskilstuna. Nyligen räknade jag ut att det varje år handlar om över 150 övernattningar på annan ort. Mitt resande innebär många timmar på tåg och i hotellrum, timmar som jag oftast använder för att läsa en bok. För några dagar sedan avslutade jag Liza Marklunds ”En plats i solen”.

Jag har läst Marklunds alla böcker och följt journalisten Annika Bengtzons liv. ”En plats i solen” är inte en av Marklunds bästa, men eftersom jag följt Bengtzon under många år i med och motgångar är det spännande att fortsätta. ”En plats i solen” är uppbyggd på samma sätt som de andra böckerna med en tredelad dramaturgi. För det första en unik fristående berättelse, en historia om ett fall som huvudpersonen ska reda ut. För det andra en följetong om karaktärernas privatliv med glädjeämnen som kärlekshistorier och nyfödda barn till skilsmässor och närstående som dör. För det tredje en röd tråd genom alla böcker om huvudrollens konflikter, nederlag, triumfer och karriär som journalist. Tillsammans bidrar delarna till att böckerna (Bengtzons liv) ständigt fortsätter frammåt.

I ”En plats i solen” kastas Annika Bengtzon in i en hårdkokt historia på den Spanska solkusten. Det som först ser ut som ett vardagligt rånbord utvecklas till en rejäl härva av narkotikasmuggling och uppgörelser inom maffian. Den man hon nyligen skilt sig från, och har två barn med, visar sig plötsligt vara intressant och att återigen försöka inleda ett förhållande med. Och konflikter med arbetskollegor får henne att nästan mista jobbet som grävande kvällstidningsjournalist. Av mig får boken betygen tre av fem. Nu är det dags att hitta en ny. Har du något att rekommendera?

Andra klassens medborgare

Jag åker tåg från Gävle till Eskilstuna. Eftersom SJ just nu har fantastiska rabatter på sina biljetter i första klass kom jag på idén att unna mig själv lite extra. Till vardags åker man ju alltid i andra klass. Men så kom jag på att jag råkar ta mig fram med gummidäck istället för gummisulor och rullstolsanvändare är ju, enligt SJ, inte välkommen att åka förstaklass. Jag får stå ut med att vara en andra klassens medborgare i SJs ögon. När jag bokade mina tågbiljetter funderade jag dock om jag också får 50 procent rabatt eftersom jag inte kan välja och måste åka andra klass. Men det gick inte. Det är ju bara första klassens medborgare som får rabatt från SJ.

Onsdagen den 2 juni föreläser jag i Eskilstuna. I publiken kommer det mest sitta landstingspolitiker när Handikappföreningarna i Sörmland arrangerar en temadag om tillgänglighet tillsammans med studieförbundet ABF. Min föreläsning arrangeras på adressen Eleonoragatan 18 och äger rum mellan klockan 17.00-19.00. Därefter är det politikerutfrågning som gäller. Landstingspolitikerna ska "grillas" inför valet i september.



RSS 2.0